JOM MASUK KEDAI QASEH PEARL

JOM MASUK KEDAI PEARL QASEH.......
HARGA BOLEH DIRUNDING DAN MURAH DARI HARGA PASARAN...
MURAH-MURAH SGT2..
http://qasehpearl.blogspot.com

FOLLOWERS

MY PROFILE

Foto saya
tawau, sabah
sy mama kepada qaseh dania raihanah..minat bisnes online dan minat shoping online jugak..kt sini ade new,preloved dan bundle utk mummy dan baby..semua cantik2 dan masih dalam keadaan baik. hepi shoping yek

Sabtu, 23 Mac 2013

LELONG LELONG LELONG LELONG

LELONG LELONG LELONG

NK LELONG PMC GRED AA(PMC  KUNING) DGN HARGA YG TMURAH DI PASARAN
RM 25 1KG HARGA TMASUK POSTAGE..
HARGA BIASA RM 35..SPECIAL WEEKEND NK LELONG RM25 TMASUK POSTAGE
STOK THAD
 JOM BORONG JOM

JOM PM SY DI NO 0134250312



CENCARU SUMBAT KOLAGEN RUMPAI LAUT

Bahan-Bahan:
2 ekor ikan cencaru besar
Serbuk kunyit
Garam
3 sudu besar cili kisar
10 gm rumpai laut (direndam)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
Ikan bilis (ditumbuk)
Daun pandan

Cara:

Belah belakang ikan cencaru tetapi jangan sampai putus.

Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.

Sediakan bekas, campurkan cili kisar, rumpai laut, bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.

Sumbatkan kesemua bahan tadi ke dalam belahan belakang ikan.

Balut ikan dengan daun pandan. Panaskan ketuhar dan bakar ikan hingga masak.

SeLaMAt MeNcuBA :-)
 
 

 
KERABU RUMPAI LAUT

Rumpai laut secukupnya: direndam dengan air+tepung gandum+asam keping semalaman bg hilangkan hanyirnya...

SAMBAL KERABU

1/2 biji kelapa parut - dibuat kerisek
5 ulas bawang merah ] dihiris
3 ulas bawang putih ] dihiris
lada hitam ditumbuk
2 ekor ikan kembong. dibakar dan diambil isinya
2 batang serai ] dihiris
garam
gula

Caranya:
>>Kelapa parut + bawang merah + bawang putih + serai digoreng tanpa minyak - dibuat kerisik.(ditumbuk/diblend)
>> Campurkan dengan garam, gula, isi ikan + lada hitam yang ditumbuk. Siap.
Masih lg citer pasal Sabah..akak ade beli bwk balik rumpai laut di Sabah. Akak bungkus dlam plastik kemudian bungkus dengan surat khabar kemas2 packing dlm beg pakaian. Akak dapati rumpai laut ni hanyir yg amat..bau air laut yg tercemar...Mula tu akak buat mcam umai sama dengan orang sabah buat..tp cuma boleh mkn beberapa mulut shj kerana hanyir yg terlalu sangat...Lepas tu akak rendam dengan tepung gandum dan beberapa keping asam keping. Besoknya baru akak proses. sedap wooo..rasa kenyal2 mcm sotong rendam. Ade bwk ke tempat kerja sikit, kasi kawan2 rasa. Ade kawan cadangkan agar buat rojak mcm rojak sotong rendam tu..Cukup bagus idea tu tp sayang rumpai tu dh habis....huhuhu..

KERABU RUMPAI LAUT

Rumpai laut secukupnya: direndam dengan air+tepung gandum+asam keping semalaman bg hilangkan hanyirnya...
 





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

JGN LUPE KLIK CATATAN LAMA..TQ